WENNEN

Het went opvallend snel: een eerste workshop aan de stadsmuur van het oude Thessaloniki (GR). Buiten in de schaduw onder grote parasols met binnen handbereik allerhande cocktails, koffies en kaasjes. De deelnemers zijn ´collagisten´. Oftewel collage-kunstenaars uit letterlijk de hele wereld. Ze zijn hier ter ere van de opening, afgelopen vrijdagavond, van de tweede editie van het Collagistas Festival, door Lane Collage en mijn eigen Regentag. Hun werk hangt in een prachtig bovengedeelte van het befaamde cultuurpodium ´Tabya Art Space´. Met uitzicht op de bergen, de stad, veel groen, graffiti en het Tabya terras tegen die stadsmuur. Met de Egeische zee op ruikafstand. Op dat terras wordt gewerkt. De aanpak is anders dan anders: eén en hetzelfde ontwerp gaat rond en iedere collagist bewerkt het op zijn/haar manier. Benodigheden daarvoor vloog ik eerder in. Maar ook uit al die uithoeken van de wereld werden al opwindende materialen ingebracht. Meest gewild: de ruimtevaartprents uit de jaren 60 uit Tel Aviv van een collagist uit Israel. Griekse kranten en printjes uit de tweedehands boekhandel om de hoek maken het feest compleet. Vervolgens kijk je wat er met het ontwerp gebeurt en zet je binnen een ander plaatje op. En wacht je tot je weer aan de beurt bent, wissel je wat vakidiote informatie uit met iemand uit Canterbury en neem je nog een verse jus. Maar geloof me, ook dat went.