ILLUSIE

‘Bezinnen, schrappen of stoppen’ luidde de titel van het artikel in de Limburger afgelopen zaterdag. Over de op handen zijnde bezuinigingsronde van één miljoen (!) euro in de Venlose culturele sector in 2013. De titel slaat op het volgens velen al beklonken feit dat verenigingen, instellingen en evenementen noodgedwongen op zoek moeten naar andere manieren om aan hun (sponsor)centen te komen. En om hun seizoen te redden moet dat nog snel ook! Alsof al deze uit die lokale, relatief kleine potentiële sponsorvijver moeten gaan vissen?! En zal de zak met sponsorbudget dáár nog voor het binnenhalen aan de oppervlakte drijven? Illusie!

Minder dan een handvol ‘culturele basisvoorzieningen’ worden gespaard. Het zijn toevallig ook de instellingen waarin recent miljoenen zijn gepompt. In stenen. Daarmee ook op inhoud? Illusie. En wat zijn de criteria voor een dergelijke basisvoorziening? Is een stedelijk museum dat nota bene tegen de landelijke trend haar bezoekersaantallen vorig seizoen wél zag stijgen geen basisvoorziening? En het kerstvakantieschaatsen? Een voorstelling in een openluchttheater van de harmonie? De jaarlijkse kinderfeesten in november en december? Een illusie om er van uit te gaan dat deze het ook zonder gemeentelijk – en daarmee in een aantal gevallen ook provinciaal geld zullen redden.

Beste bestuurders; neem het ‘bezinnen, schrappen of stoppen’ alstublieft zélf ter harte. Overweeg uw maatregelen en de desastreuze korte termijn gevolgen. Bezuinig, maar in redelijke mate. Stop deze gitzwarte kaalslag. Het kost een veelvoud aan euro’s voordat deze hoofdzakelijk door vrijwilligers opgebouwde infrastructuur weer is opgebouwd. Als dat al lukt. Veel erger nog: op deze manier slaat cultuurbeleving minstens een generatie over!  Hopelijk een illusie.