Berichten uit de categorie: cultuurcoach

RAADSDINER IN ALLE GANGEN

Amper twee uur geleden begonnen -na een inleidend voorgerecht- raadsleden van de gemeente Venlo een creatief programma met volop muziek, stop-motion films, beeldende kunst en zang! In Kunstencentrum Venlo hadden de leden weinig voorbereiding nodig om zich volop in hun meest creatieve modus te storten tijdens hun raadsdiner! Inmiddels is de rust in de wandelgangen en lokalen teruggekeerd maar klinken in de Goltziusfoyer beats en pianoklanken. Ik hoor gezang. Manifesten liggen te drogen. De filmpjes zijn ge-upload. Zullen de upcycle tassen gelukt zijn? Ik ben benieuwd hoe de raadsleden straks ná het toetje hun presentaties zullen verzorgen.

OPENING PIMP YOUR CLASSROOM

Waar zal het gesprek eenmaal terug in de klas over gegaan zijn vanmiddag? Die verfbommen op een groot doek (met af en toe een voltreffer op het hoofd van een docent)? De erg toffe dans van de leerlingen van Soraya, die speciaal voor deze happening nog terug kwam op school? Of ging het over al die foto´s van gezichten op hun kluisjes binnenkort? Misschien was het onderwerp van discussie wel de met gel ingesmeerde dame die op de motorkap van een auto zal worden afgedrukt. Om vervolgens met bladgoud te worden bewerkt – de motorkap dan. Of werden er al volop creatieve plannen gesmeed voor wanneer het team kunstenaars aan de slag gaat met de groepen en hun mentoren om samen kunst te maken voor op school? Aan de inspiratie en energie zal het niet liggen. Die werd er vanmiddag full-colour ingesmeerd tijdens de opening van ´Pimp Your Classroom`. Het blijft nog lang onrustig op Vso. De Velddijk in Tegelen.

POP-UP KUNST OP SCHOOL

Zorgvuldig namen professionele kunstenaars uit Venlo en wijde omgeving vanmiddag de ´oude Gieterijschool´ in Tegelen onder de loep. Het is nu de VSO De Velddijk, waar dagelijks ruim 200 leerlingen met hun docenten en een divers team ondersteuners gebruik van maken. Hun lokalen, wandelgangen en aula kunnen wel een inspirerende, nieuwe inbreng gebruiken. De kunstenaars nemen de komende tijd belangeloos ieder een groep leerlingen met hun mentor op sleeptouw om hier samen een invulling aan te geven. Dat levert eigen kunst op in hun eigen lokaal! Minstens net zo uitdagend en leerzaam zullen al die momenten zijn waarop deze creatieve teams samen op school over de invulling nadenken, hun taken verdelen en al die ideeën ontwikkelen en vormgeven. Volgende week staat de tweede groep kunstenaars al op de stoep om kritisch mee te denken over dit te gekke project. De leerlingen staat iets onvergetelijks te wachten!

TOPKLAS QUOTES

In willekeurige volgorde gehoord en besproken, tijdens de 1e live sessie Kunst door 3e jaars leerlingen van het Valuascollege (Venlo) in Kunstencentrum Venlo vanochtend: ”waar is meer blauw”? “Ergens nog een neger”? “Eemes urges tiete”? “Iets met meer achtergrond”!? “Wanneer gaan we waarmee plakken”? “Te gekke motivatie voor de rest van de dag”! Aan quotes, inzet en een vliegende start geen gebrek. Wat een ontwerp-talenten als het om letterlijk beeld-vorming gaat! Het wordt nog drie maandagochtenden onrustig op de 1e verdieping. Beloofd!

OPEN SOURCE (EN GRATIS)

Vooraf afspreken dat we aan het eind van de avond allemaal roepen dat `dit-het-meest-fantastische-is-dat-je-ooit-gedaan-hebt´ helpt natuurlijk. De koffie van Aschwin, zijn toezegging van een biertje voor het naar huis gaan en de escape om niet naar de inauguratie van een verklede aap op tv hoeven kijken bleek alles bij elkaar voldoende aanleiding om je na een voorstelrondje onder te dompelen in een workshop collagetechnieken. De 20 kunstdocenten, vormgevers, de ambachtelijke drukker, een fotograaf, kunstenaars en andere creatieve geesten vonden elkaar bij een paar kisten materialen en één duidelijke ontwerpopdracht. Op de eerste verdieping van Kunstencentrum Venlo ontdekten ze het sociale en ´open source´ karakter van deze kunstvorm en de ongekende toepassingen er van in hun eigen werkveld. Belangrijker nog: de aanpak maakte heel wat gevoelens los en ontlokte menigeen een openhartige uitspraak over hun eigen werkwijze. Overigens mocht het feit dat deze collage workshop gratis (!) was als onderdeel van Week3 níet als motivatie worden aagehaald.

GRATIS RONDLEIDING IN WEEK3

Uiteraard neemt ook Museum van Bommel van Dam deel aan Week3. Medewerkers verzorgen op dinsdag 17 januari om 15:00uur gratis rondleidingen! Niet alleen je kans om eens vrijblijvend binnen te lopen maar ook om op een ontspannen manier iets te weten te komen over wat er op dit moment te zien is. Méér dan je kleine moeite waard. Bekijk www.week3.nl voor het totale aanbod.

GRATIS WORKSHOP

UPDATE 13 JAN: DEZE WORKSOP IS VOLGEBOEKT! Omdat rond deze tijd je goede voornemens allang bij het oud papier liggen schudden we die kartonnen doos leeg op 20 januari. Wedden dat er iets bruikbaars tussen zit!? REGENTAG wenst jullie een jaar vol positieve verrassingen! Is dit jouw eerste? Bekijk www.week3.nl en kom maar gratis op!

CULTUURCONFERENTIE

De afgelopen vier jaar werd op allerlei manieren en nivo’s samengewerkt aan beter cultuuronderwijs. Leerkrachten, schoolleiders, educatief medewerkers, intermediairs, kunstdocenten, beleidsmakers, ambtenaren en kunstenaars vonden elkaar steeds vaker. Zij stemden wensen, eisen en mogelijkheden met elkaar af om landelijk kunst- en cultuureducatie toegankelijker, interessanter en vakoverstijgend inzetbaar te maken. Al deze mensen ontmoetten elkaar gisteren in de Brabanthallen (’s Hertogenbosch) voor een door het LKCA geplande terugblik op vier jaar Cultuureducatie met Kwaliteit. Menig debat, workshop of Tedtalk ontaarde op deze conferentie echter in een vurig betoog of fel gesprek over hoe we het de komende jaren nóg beter kunnen doen. Ondersteund door concrete projecten en goed onderbouwde plannen. De passie en het enthousiasme in al deze korte sessies spatte van deze explosieve mix van creatieve mensen af. Iedere explosie genereert energie. De kunst is om deze energie als een vonkenregen over onze jeugd te laten neerdalen. Om ze aan te steken met een scala aan kunstzinnige en culturele activiteiten. Op een manier dat ze de ontstane creativiteit ook herkennen in andere situaties en toe leren passen in andere lessen. Om te beginnen op school en in al die culturele instellingen. Alleen dan brengt cultuuronderwijs zichtbaar en meetbaar iets op en kunnen we spreken van talentontwikkeling.

WEEK 3

Al in week 3 van het nieuwe jaar zetten Venlose cultuuraanbieders zoals verenigingen, instellingen, muziekscholen en cultureel ondernemers hun deuren open. Inwoners en bezoekers van Venlo krijgen zo dé kans om GRATIS (!) een keer iets uit te proberen op cultureel gebied. Een hele week lang! Klik hier op WEEK 3 voor info voor jouw als aanbieder en/of deelnemer! Dan kunnen al die andere voornemens alvast de prullenbak in!

PROJECT WELZIJN IN DE WIJK 2

Een afsluitend gedeelte van het project Welzijn In De Wijk is een workshop in het Kunstencentrum Venlo. Leerlingen van de sector Welzijn van Gilde Opleidingen (Venlo) gaven er vorm aan hun recente ervaringen van ontmoetingen en activiteiten met diverse doelgroepen uit hun (potentiele), toekomstig werkveld. Hun anekdotes, leermomenten, gevoelens, gedachtes en ervaringen kwamen bovendrijven in gezamenlijke brainstormsessies. In kleine groepjes gingen de leerlingen aan de slag met de opbrengst van deze sessie. Dat resulteerde in bonte collages van eigen foto´s, plaatjes uit tijdschriften, tape en ander materiaal. Met in woord en beeld persoonlijke interpretaties en associaties van hun doen en laten in dit unieke project. Geen detail: het leverde bijzondere kunstwerken op, zoals het werk hieronder. Het heet ´STRIJD´. Door Danielle Beekmans, Denise Perree, Michelle Hermans en Milou Elbers!RSS Feed.