Berichten uit de categorie: museum

KUNSTWERK IN UITVOERING

Groep 3 van juf Prasing bezocht vanochtend het museum. Eigenlijk was het gebouw nog gesloten maar binnen werd druk gewerkt aan een nieuwe expo. De 32 leerlingen van de Talentencampus (Venlo) zaten op de grond tussen stukken karton, plastic, Babke die aan het meten was en kunstwerken die nog niet eens waren opgehangen. Waaronder een schilderij met daarop een ezel. In de andere zaal hingen werken die helemaal zwart leken maar waar stiekem tóch meer te zien was. Wat een contrast met de werken die de groep zélf ter plekke maakten met allerlei gekleurd materiaal! Hun regenbogen werden al snel abstracte kunstwerken die binnenkort op school te zien zijn in een eigen expo. Alle dank aan stagiaire Suske en de hulpouders die hielpen de ochtend tot een groot succes te maken voor de leerlingen.

OPEN KUNSTFORUM EMMERICH (D)

Als de burgemeester zijn hond meeneemt naar de opening van de expo dan is het ernst. Der Dachshund krijgt zelfs een eervolle vermelding in zijn welkomstspeech. Van het applaus wordt het beest niet koud of warm. Het zal gewend zijn dat het baasje hem her en der naar binnen trekt bij de avondwandeling. Zelfs de catering deert hem niet. Toch liggen er verse, nog warme krakelingen van het allerbeste bakkersdeeg met saus (!) in een mand. Met daarnaast witte wijn die naar kindercassis smaakt. De combi belooft een gezapig beursweekend, hier in het PAN Kunstforum (Emmerich Am Rhein – D). Geen krakelingen, burgemeesters of lollies bij mijn stand. Wel 25 nieuwe collages, zolang de voorraad strekt. Nog t/m zondagavond.

LENNY LIVE @PLAYHOUSE!

Stel het is ook in het museum meer dan 30 graden. Stel je treft er in plaats van Kunst een constructie van steigers, een hangmat, motor met losse onderdelen, schmincktafel met verborgen camera´s, een transgender en de oerknal van crowdfunding aan. Stel dat degene die je zou moeten rondleiden je uitdaagt om de volledige zaal als podium te zien om je eigen Kunst tentoon te stellen? Lenny Schrader van 3VMBO, Valuascollege (Venlo) wist er vanmorgen vroeg in Museum van Bommel van Dam wel raad mee. Nul praatjes, pure lef en talent! Trots om als museumdocent dit van hem en docente Marinda te mogen laten zien! Het forum is geopend, action starts at :48!

MODERNE MEESTERS

Afbeeldingen van kazen, gemaakt van flarden stickers. Een snelle kleurenmix met oliepastels in het schetsboek. Een zee van letters. De speedboot van kapers tussen zeilschepen. Wolkenpartijen teruggebracht tot pixels. Vermeer´s melkmeisje met een schort van behangpaper. Groepen 3e-jaars VMBO leerlingen van het Blariacumcollege (Blerick) kregen vandaag en gisteren slechts 50 minuten de tijd om hún versie van dat ene stilleven van die Grote Meester weer te geven. Posters van die bekende werken hingen in het lokaal. Het hielp dat de groepen eerder deze week de originele werken al in het Rijksmuseum zagen. De versies van de leerlingen hadden opvallend veel spannende details uit die van de erezaal. Hun moderne varianten met al die eigen aanvullingen verdienen vast een ereplek op school. Info over de workshop hier.

WORKSHOP ASSEMBLAGE ART

Doe mee! In ´Sporen Uit De Toekomst´ zoekt Museum van Bommel van Dam (Venlo) verbindingen met de samenleving en stedelijke vraagstukken. De zaal is daarvoor omgetoverd tot een indrukwekkend live-atelier. Op zaterdag 8 juli zoeken we hardop naar die verbindingen en geven we ze letterlijk vorm in kunstwerken. Dat doe je met plastic producten en restmateriaal uit bijvoorbeeld computers, spellendozen en andere media. De uitdaging is compleet als je bedenkt dat we werken met seizoensproducten! De bescheiden berg beschikbaar materiaal wordt namelijk bepaald door wat er op dat moment voorradig is aan Kunststof! Originaliteit, creativiteit en wat behendigheid bepalen jouw aanpak. Je betaalt slechts de reguliere toegang voor het museum. De workshop is gratis en duurt van 13:00-15:00uur! Vanaf 8 jaar (onder begeleiding van tenminste één volwassene). Aanmelden wenselijk vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen: rob@regentag.nl.

CUSTOMER KUNST

De doorgaans prima on-line assisitentie van Vistaprint´s ´customer service´ was gistermiddag onbereikbaar. Het volledige team vormgevers deed inspiratie op in Museum van Bommel van Dam (Venlo). De traditionele rondleiding lieten we voor wat het was. In plaats daarvan selecteerde ik op een aantal momenten een specifiek kunstwerk op zaal. Dit werk was aanleiding voor weer een vervolgopdracht in het programma ´Décollage´. Hierin ervoeren de deelnemers in snelle stappen de essentie van het kritisch en creatief op de schop gooien van een eigen ontwerp. Naar eigen zeggen leverde dat volgens de deelnemers vernieuwende en veel uitdagendere werken op. Maar ook inzicht. Er werd tegen beperkingen en (on)mogelijkheden aangelopen. Dat bleek voor velen een eye-opener. Mooi meegenomen voor een team dat zich binnenkort ook met vormgeving en design gaat bezighouden.

MUSEUMLES

Op de foto lijkt het alsof er ergens ´iets´  plechtig geopend wordt. Als je bedenkt dat de foto gisteren genomen werd in Museum van Bommel van Dam (Venlo) had dat zomaar een nieuwe expositie kunnen zijn. Die expo komt er, maar dan op Bs. Kom.Mijn (Belfeld). Daar zijn ze al een hele tijd met kunst bezig! Afgelopen week bezochten alle vier groepen 1/2 het museum voor een echte museumles! Daarin werd bij een aantal, deels zelf gekozen kunstwerken stilgezeten. Gewoon op een metertje afstand om deze met elkaar te bespreken. De wandeling door de zalen was al een indrukwekkend belevenis. Waar anders kom je goud met kersen, sprookjesfiguren, met verf ingesmeerde stukken broek en een bij elkaar geplakt clownfiguur tegen? Als er daarna zelf Kunst gemaakt wordt is daar o.a. plastic voor nodig. Véél plastic…

EXPO AMSTERDAM

Laatste kans! Nog t/m zondag kun je een bezoek brengen aan de expositie ´Collage/Assemblage C-Lab, KunstWest / Van Eesterenmuseum (Amsterdam). Met 70 werken van 14 professionele collage-kunstenaars uit heel Nederland. Ook van mij zijn 5 werken te zien, waaronder dit ´Me All The Time´.

KLEINSTE KUNSTENAARS

Nadat haar collega´s eerder deze week al met al hun leerlingen van groepen 1/2 Museum van Bommel van Dam (Venlo) bezochten was het vanmorgen de beurt aan juffrouw Annette met haar leerlingen. Daar hadden we het bij wat kunstwerken over o.a. sprookjes, goud, moderne kunst, dino´s, sneeuw, gras, plastic en bloemen. Toen moest de workshop nog beginnen! De groep wist wel raad met al die materialen en opdrachten in de daarvoor ingerichte educatieve ruimte. De resultaten van hun werk krijgen een prachtige plek in hun klas. Een eigen expositie met werken gemaakt in het museum! Ik ben trots op al die kleine Kunstenaars. Dank aan al die hulpmoeders!

GOUDEN EEUW

Amper een dag na hun bezoek aan het Rijksmuseum moesten leerlingen van het Novalis College (Eindhoven) zelf aan de bak met een stilleven uit de Gouden Eeuw. Of ze maar ´even´ een Vermeer, Claesz of Van De Velde  wilden maken in de ateliers van het CKE (Eindhoven). Dat ´even´ viel wel mee: drie uur lang mocht er een variant op een ´Melkmeisje, ´Stilleven Met Kazen´ of ´Schepen Op Kalme Zee´ worden bedacht en samengesteld. Er kwam echter geen spatje verf of inkt aan te pas. De groepjes van drie personen sloopten videobanden, selecteerden patronen uit behangpapier, plastic en sneden stickerresten aan flarden om toch tot hun versie van deze meesterwerken te komen. Zelfs de titels kregen een eigen variant. Meesterwerken 2.0! Info over de Stilleven workshop vind je hier.RSS Feed.