ONDERWIJSWERKPLAATS

Een verademing om tijdens de Marktplaatsbijeenkomst In de Fontys Hogeschool (Venlo) vanmiddag ook de nieuwe experts te horen. Leerlingen van het Dendron College (Horst) deden haarfijn uit de doeken wat de pro’s en contra’s van het leren in een contextrijke omgeving zijn. Zo blijkt een presentatie van de leerlingen in het Engels aan Koreaanse bezoekers voor de docent Engels niet voldoende om te reguliere lessen Engels te compenseren. Net als hun docenten (lees: coach) mogen ook zij het ervaringsleren er ´gewoon bij´ doen. Werk aan de ondernemerswinkels binnen het onderwijs!

A LA (C)ARTE

In theorie is het een absurde mix: één gezamenlijk werk van een stencil-artiest, cartoonist en collagekunstenaar. In de praktijk blijkt dat ook! Een rondje plaatjes googelen van deze combi leverde tot gistermiddag niets op! Maar onmiddellijk na een perslunch, een eerste vlog, krantenartikel, goedkeurend commentaar van de burgemeester en de á la carte opening gisteravond veranderde dat! Ineens blijkt deze maffe aanpak zomaar een vorm van moderne kunst en is er verse gespreksstof voor de gasten van restaurant De Beejekurf (Venray). Eigenaars Mathijs En Hanneke staken hun nek gigantisch uit toen ze het Regentag team (c)arte blanche en de alarmcode gaven. Dat ze zelf nog het meest enthousiast zijn over de kunst op de wanden van hun zaal is een compliment. Voor hun zelf! UPDATE: recensie op consumentenplatform Chef´s Friends: hier

BEEJEKUNST

Hanneke en Mathijs van De Beejekurf (Venray) weten het zeker: alleen spraakmakende moderne Kunst kan die door hun gewenste nieuwe ´look´ in het befaamde restaurant brengen. Deze moet net zo onderscheidend en indrukwekkend zijn dan alles op hun menukaart. De combi van een stencil-artiest, een cartoonist en ondergetekende collagekunstenaar ligt alvast niet voor de hand. Toch kozen we er gezamenlijk voor om met dit Regentag team die uitdaging aan te pakken. Achter de schermen werd al menig plan bekokstooft. Sinds vanmorgen lijkt de plek meer op een atelier dan een eetzaal. Vanaf woensdag is het restaurant weer open en kun je heerlijk komen eten terwijl je de verrichtingen van de kunstenaars live volgt. Bemoeien mag! Zondag hopen we het werk te dopen. Ook daar kun je bij zijn. Een mailtje naar info@debeejekurf is voldoende.

    

OORLOG EN KUNST

De volledige bovenbouw van Bs. Jan Peters (Roosteren) was vanochtend op een wel heel creatieve manier bezig met hun project rondom WOII. Wekenlang werkten alle 38 leerlingen aan presentaties rondom diverse thema´s. Deze varieerden van specifieke omgevingsgeschiedenis zoals de herkomst van de naam van de school en een brug over het kanaal tot meer globale onderwerpen zoals werkkampen. Dit alles stond vandaag centraal om erachter te komen wat de leerlingen zoal geleerd en onthouden hebben van elkaars presentaties. In een gezamenlijke brainstormsessie werden allereerst belangrijke trefwoorden vastgelegd. Het bewerken van deze woorden leidde tot zelf bedachte nieuwe invalshoeken en inzichten. Deze werden ook vastgelegd – letterlijk. Leerlingen werden uitgedaagd om met allerlei materialen en korte opdrachten deze verse informatie vorm te geven met uitsluitend tekst! Deze aanpak leverde bijzondere werken op. De resultaten krijgen volgende week een plek in een aantal kunstwerken!

TOPKLAS ASSOCIATIES

Met de terugreis uit Parijs nog in hun benen schoven 3e-jaars leerlingen van het Valuascollege (Venlo) vanochtend gapend aan in Kunstencentrum (Venlo). Gelukkig zaten alle indrukken van de studiereis ook nog in hun hoofd. De verschillende reacties leverden een goede start op van een eerste ronde brainstormen. Na drie rondes ´vrij associëren´ leverde dat tenminste drie totaal verschillende woorden op. Hun breinen werkten toen allang weer op volle toeren. Met deze woorden werden fantasierijke en inspirerende zinnen gebouwd volgens het ´Cut.Up´ principe. Dat gebeurde met allerlei materialen. Ze krijgen volgende week een plek in hun collages. Benieuwd of die Franse slag er dan nog in zit!

COOL COLLAGE

In plaats van paaldansen, early rave of dubstep werd er vandaag freestyle vormgegeven in de dancearea van Dynamo (Eindhoven). Live en analoog, met opdrachten van 20 seconden tot een paar minuten om in amper anderhalf uur die ene magazine cover te ontwerpen. Cool Collage: stap voor stap, laag voor laag, van deadline naar deadline. In de mix: 40 leerlingen van het Heilig Maagdcollege (Dendermonde, B) en het Strabrecht College (Geldrop). Out: spectaculaire opvallende ontwerpen met eigen titels, vol speelse stijlen, absurd samengestelde afbeeldingen die om aandacht schreeuwen. En dat was nou net de enige opdracht voor de jonge ontwerpers. Mission completed.

CUT UP WEEK

Je hoort ze in een poetry slam, ziet ze in een coole etalage of op een shirt en herkent ze in de grootste hits: cut ups! Deze originele vorm van het samenstellen van eigen teksten is de Hogere Literatuur allang overstegen! In de hip hop en in de straatkunst zijn cut ups aan de orde van de dag. Deze week maakten leerlingen van het Dendron College (Horst) en bs. De Zonnewijzer (Roermond) al gretig kennis met dit fenomeen. Prachtig om mee te maken dat de techniek geschikt is voor ieder nivo en leeftijd. En dat ze zich laten verrassen door hun eigen nieuwe creaties. Wat er met die teksten zoal gebeurd volgt later.

TEKSTBEELD

Leerlingen van diverse basisscholen hebben de afgelopen weken al (delen van) de binnenkort te verschijnen Regentag workshop ´tekstbeeld´ getest! Hierin gaan zij op zoek naar de vorm, kleur, klank, inhoud en.. smaak van letters, woorden en tekst! Om deze vervolgens in een totaal andere context te zetten. Letterlijk! Vandaag experimenteerden leerlingen van bs. De Horizon (Sevenum) met materiaalletters (!) tijdens een nieuwe megalab door BijSien!

MEGALAB ONDER DE WIEKEN

De leerlingen van bs. Onder De Wieken (Meterik) vonden het vanmorgen vroeg nog best spannend: een handvol kunstenaars die hun lessen komen overnemen. Met overal vreemde observanten, hulpouders en een televisiecrew! Gelukkig zijn hun meesters en juffen ook gewoon aanwezig tijdens dit zgn. ´megalab´. Na een korte introductie stonden de eerste groepen echter al snel te dansen, foto´s te bewerken voor een stop-motion filmpje en knikkerbanen te ontwerpen! Amper een uur later ging een aantal van hen op een wel heel ongebruikelijke manier met letters en woorden aan de slag. Met materialen die daar eigenlijk helemaal niet voor bedoeld zijn. Of toverden ze hun toekomstdromen en wildste fantasieën tevoorschijn in een workshop beeldende kunst. Allemaal ´bedacht uit fantasie´ (vrij naar een leerlinge uit groep 3)! Maar spannend was het zeker!